sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Steampunkia ranskalaisessa maailmassa

Bryan Talbot: Grandville, Jonathan Cape, 2009. Englanninkielinen

Tieteis-romanttinen rikostarina, jossa kovapintainen Scotland Yardin tarkastaja LeBrock selvittää omituista rikosta.LeBrockin tutkimukset kietoutuvat Britannian ja Ranskan politiikkaan ja johtavat aivan yhteiskunnan huipulle.

Mitä on steampunk?

Steampunk on tieteis- ja fantasiakirjallisuuden laji, jossa tapahtumat sijoittuvat rinnakkaistodellisuuteen. Tyypillisesti tapahtumapaikkana on viktoriaaristyylinen Britannia. Tässä todellisuudessa höyrykoneet pitävät maailman liikkeellä. Steampunk on eräänlaista nyky-Verneä, jossa romanttisemmat höyrykoneet ja mekaaniset vempleet ovat korvanneet sähkölaitteet.

Bryan Talbot on piirtänyt ihmiset eläinhahmoisina ja ottanut vaikutteita mm.  ranskalaiselta Jean Ignace Isidore Gérardilta (1803-1847), joka käytti nimimerkkiä J. J. Grandville. Albert Robidalta (1848-1926) hän taas on ottanut vaikutteita 1800-luvun kuvitelmista 2000-luvun maailmasta.

Jean Ignace Isidore Gérard: from "The Public and Private
Life of Animals"

Grandville

Albert Robida: La Sortie de l'opéra en l'an 2000
"Grandvillen" maailmassa Ranska ja Napoleon valloittivat koko Euroopan 200 vuotta siiten. Britannian Sosialistinen Tasavalta on itsenäistynyt 23 vuotta sitten. Tarinan sankari tarkastaja LeBrock (mäyrä) matkaa läntisen maailman keskustaan Grandvilleen eli Pariisiin etsimään ratkaisua kummaliseen henkirikokseen. Matkaa taitetaan luonnollisesti höyryjunalla kanaalisiltaa pitkin.

Maisemat ja kaupungit ovat savuisia ja värit ruskehtavia. Hienompien alueiden arkkitehtuuri on art nouveuta, johon Pariisin metron "Metropolitain"-kyltit istuvat hyvin. Köyhemmät alueet ovat kuin teollistumisen alkuajoilta.

Minua, tieteiskirjallisuuden ystävänä, ovat aina houkutelleet "Entä, jos?" -tarinat. Talbotin maailmasta tulee mieleen mm. William Gibsonin "The Difference Engine", jossa Babbagen laskukone oli saatu aikoinaan toimimaan ja se oli mullistanut maailman. Talbotin kirjan sivuilla voi nähdä mm. höyrykäyttöisiä robotteja.

Tarinassa maailmanpolitiikka on pistetty täysin uusiksi: Ranskaa hallitsee keisari Napoleon XII. Talbot on siis antanut itselleen melko vapaat kädet tarinan kehittelyyn.

Pidin tästä kirjasta ja kuvamaailmasta siitä huolimatta, että en ole Talbotin väritystyylin ystävä. En kuitenkaan suosittele kirjaa nuoremmille lukijoille, koska se on melko väkivaltainen. Alkulehdelle on tosin lisätty huomautus: "No animals were harmed in the making of this book".

Bryan Talbotin haastattelu SteamPunk Magazinessa.
Talbot on tulossa vieraaksi myös Helsingin sarjakuvafestivaaleille.

Lisäys: Talbot esiintyy postimuseossa lauantaina 17.9.2011 klo 15 aiheena "Grandville ja antropomorfia" (ohjelma on englanniksi).

"Grandvillelle" on ilmestynyt 2010 jatko-osa: "Grandville: Mon Amour". Seuraava osa "Grandville: Bête Noire" on työn alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti