perjantai 2. syyskuuta 2011

Matka täysin vieraaseen maahan

Shaun Tan: The Arrival, Hodder Children's Books, 2007.

Isä lähtee etsimään perheelleen parempaa elämää täysin vieraasta maasta. Hän joutuu oppimaan kaiken uudelleen, koska jopa ruoka-aineet ja ruoanlaittovälineet on aivan vieraita.

Tämä on erittäin visuaalinen kirja. Siinä ei puhuta lainkaan, mikä vain korostaa kuvien kauneutta. Kuvat ovat kuin vanhoja kellastuneita mustavalkoisia valokuvia albumissa. Vaikka "The Arrival" on näyttäisi olevan usein luokiteltu lastenkirjaksi, se on ehdottomasti myös aikuisten kirja.

Kirjassa perheen isä lähtee köyhästä ja sanoinkuvaamattomia kauhujen valtaamasta kotikaupungistaan etsimään perheelleen parempaa elämää. Hän matkustaa laivalla tuntemattomaan kaupunkiin, joka tuo pilvenpiirtäjineen lukijalle ensimmäiseksi mieleen New Yorkin. Tämä kaukainen ja vieras maa on kuitenkin kuvitettu mitä mielikuvituksellisemmilla esineillä, asioilla ja olioilla. Lukijakaan ei tunnista mitään tuttua uuden kaupungin kaduilta ja joutuu päähenkilön tavoin oppimaan kaiken alusta pitäen kuin lapsi. Paikalliset asukkaat ja erityisesti muut maahanmuuttajat auttavat häntä ostamaan ruokaa ja käyttämään tuntemattomia keittiövälineitä. Isän pitää löytää asunto ja työtä, jotta hän voisi kutsua vaimonsa ja tyttärensä uuteen maahan.

Vaikka "The Arrival" lumoaa kuvillaan, se myös pistää todella miettimään. Australialainen Tan on löytänyt tavan, jolla kuvata sitä, miten maahanmuuttaja voi kokea kaiken ympärillään näkemänsä vieraaksi ja oudoksi. Myös kaipaus on lähes käsinkosketeltavaa.

Tarinassa tavataan myös muita maahanmuuttajia, jotka kertovat omat tarinansa. Kunkin tarina on kuin vilkaisu kertojan omaan valokuva-albumiin. Hieman utopistinen tämä kirja on sillä pahuutta tai epäystävällisyyttä uudessa maassa ei kohdata vaan muut maahanmuuttajat auttavat ystävällisesti uutta tulijaa muistaen omat kokemuksensa.

"The Arrival" on voittanut useita palkintoja sekä Australiassa että ympäri maailman. Esimerkiksi ruotsinkielinen versio ("Ankomsten", Kabusa Böcker, 2010) voitti Peter Pan -palkinnon. "The Arrivalista" on tehty myös teatterisovitus.

Klikkaa isommaksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti